Blog

Φυσικό gel για τα μαλλιά από λιναρόσπορο

Κάθε φορά που λέω “όχι” σε προϊόν που βρίσκεται σε πλαστική συσκευασία και -συνήθως- περιέχει ένα σωρό χημικά -όχι καλά- είμαι πολύ χαρούμενη!
Αυτή μου τη χαρά θέλω να μοιραστώ μαζί σας και να σας διηγηθώ την ιστορία για τα μαλλιά μου και το φυσικό τζελ που τους έφτιαξα από λιναρόσπορο 🙂

Γεννήθηκα με ίσια μαλλιά (γνωστά και ως πράσα), τα οποία αποφάσισαν να γίνουν σπαστά κάπου στο Γυμνάσιο. Και όχι μόνο έγιναν σπαστά, αλλά φριζάριζαν και πολύ εύκολα… Χαμός από προϊόντα (μην ξεχνάμε και την εφηβεία), τότε ήταν στη μόδα ο αφρός (μπορεί ακόμη να είναι -δεν ξέρω-) και τα γνωστά τζελ και λακ. Το αποτέλεσμα δεν μου άρεζε, ο αφρός μου κοκκάλωνε τα μαλλιά, η λακ μία από τα ίδια, οπότε και πήρα την απόφαση να τα ισιώνω. Και τα ίσιωνα για χρόνια, χειμώνα-καλοκαίρι, ώσπου ξημέρωσε μια μέρα που ένιωσα ότι έπρεπε να “συμφιλιωθώ” με τα σπαστά κι ατίθασα μαλλιά μου, να τα αγαπήσω και να κάνω το καλύτερο που μπορώ γι’αυτά.

Τα βήματα ήταν:
1. Να τα αφήνω να στεγνώνουν μόνα τους το καλοκαίρι, το χειμώνα να χρησιμοποιώ φυσούνα και ο ζεστός αέρας να είναι στο χαμηλό και από απόσταση. Χωρίς τον καυτό αέρα να τα ταλαιπωρεί σχεδόν καθημερινά, βρήκαν πάλι τη λάμψη τους,
2. Το καλοκαίρι το αντηλιακό τους ήταν το λάδι καρύδας, και για να έρθω στο σημερινό θέμα,
3. Αποφάσισα να αντικαταστήσω το τζελ του εμπορίου με κάτι φυσικό και μια φίλη μού πρότεινε να φτιάξω το δικό μου τζελ από λιναρόσπορο 🙂 Δεν πίστευα ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο καλό! Έχουν “κίνηση” δεν είναι κοκκαλωμένα και το κράτημά τους κρατάει και την επόμενη μέρα (τουλάχιστον στα δικά μου μαλλιά), η μπούκλα είναι φοβερή και άνθρωποι που με ήξεραν για χρόνια με ίσια μαλλιά, όταν με είδαν ξαφνικά μπροστά τους με μπούκλα, νόμιζαν ότι τα είχα κάνει φόρμα, χαχα! Το φαντάζεστε;

Ευχαριστώ θερμά τη Βέρα που μου πρότεινε την ιδέα και την Ευδοξία που μου έστειλε ένα βίντεο που με βοήθησε/καθοδήγησε να φτιάξω το δικό μου ζελέ για μαλλιά 🙂

Κάντε κλικ εδώ και προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες σας (εγώ βάζω μια κούπα νερό και δύο κουταλιές της σούπας κοφτές λιναρόσπορο). Το τζελ το τοποθετώ σε βαζάκι από κρέμα ημέρας που τελείωσε και το διατηρώ στο ψυγείο για μια βδομάδα, καλή επιτυχία και θυμηθείτε να σας αποδεχθείτε και να σας αγαπάτε ! :*

Υφασμάτινες Σερβιέτες – Εσώρουχα Περιόδου

Εδώ και καιρό θέλω να γράψω λίγα λόγια για τις υπέροχες υφασμάτινες σερβιέτες της Βέρας Μπογιάρη (wasteless design) και μια που αρρώστησα και περνάω αρκετό χρόνο στο σπίτι, βρήκα την ευκαιρία!

Όταν πρωτοάκουσα τον όρο “zero waste” , ξεκίνησα το διάβασμα. Τι σημαίνει πρακτικά να έχεις “zero waste” φιλοσοφία και να την έχεις επιλέξει ως τρόπο ζωής.

Στην αρχή αγχώθηκα. Πολύ. Μετά αποφάσισα να διαχειριστώ το άγχος μου και να πάψω να έχω τύψεις για τον τρόπο που ζούσα μέχρι τότε. Ξεκίνησα να κάνω “μικρά βήματα” αλλαγής και το καλύτερο που μπορώ κάθε φορά. Άρχισα να γίνομαι πιο παρατηρητική ως προς τα υλικά αγαθά που χρησιμοποιούσα και πήρα την απόφαση να τα αντικαταστήσω ένα-ένα.

Ξεκίνησα από το μπάνιο. Πριν αντικαταστήσω ένα προϊόν, διάβαζα και έκανα έρευνα αγοράς σχετικά με τις εναλλακτικές που είχα. Για παράδειγμα: αν ήθελα να αντικαταστήσω το αφρόλουτρο, πολύ πριν μου τελειώσει, έψαχνα για σαπούνι σώματος.

Κάποια στιγμή, αποφάσισα να αντικαταστήσω τις σερβιέτες μιας χρήσεως (άρθρα που έλεγαν για το πόσο βλαβερές είναι για το σώμα μας αλλά -φυσικά- και για το περιβάλλον με έκαναν να θέλω να σταματήσω να τις χρησιμοποιώ όσο πιο σύντομα γινόταν) . Διάβαζα ποιοι εναλλακτικοί τρόποι υπάρχουν, ώστε να δω τι ταιριάζει σε μένα. Αφού λοιπόν, μελετούσα τα πάντα για το menstrual cup, είδα ότι υπήρχαν και εσώρουχα περιόδου.

Η γνωριμία μου με τη Βέρα (την ιδρύτρια του wasteless design) συνέπεσε την περίοδο που διάβαζα reviews για τα εσώρουχα περιόδου της Thinx (αμερικάνικη εταιρία). Είπα να τις δοκιμάσω και χαίρομαι πολύ που το έκανα!

Η πρώτη δοκιμή ήταν το καλοκαίρι σε διακοπές και με πολύ ζέστη και αναρωτήθηκα γιατί δεν τις είχα αγοράσει νωρίτερα! Είναι πάρα πολύ απορροφητικές (τις συστήνω ανεπιφύλακτα για τις μέρες με μεγάλη ροή), δεν ιδρώνεις -σημαντικό- και καθαρίζουν και πολύ εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο απ’ όλα το καθάρισμα με ανησυχούσε. Τα υφάσματα που χρησιμοποιεί η Βέρα είναι πιστοποιημένα, στη σελίδα της θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Ταυτόχρονα παρήγγειλα και τα εσώρουχα από Αμερική. Ήμουν τυχερή, γιατί την περίοδο της παραγγελίας βρισκόταν Αμερική και ένας φίλος, ο οποίος προθημοποιήθηκε να πάρει τα εσώρουχα και να τα φέρει Ελλάδα όταν με το καλό επέστρεφε. Με το ταχυδρομείο και τον εκτελωνισμό δε συμφέρει!

Τα εσώρουχα λοιπόν, δεν είναι για μεγάλη ροή, αλλά για μεσαία και λίγη. Ο συνδυασμός υφασμάτινης σερβιέτας και εσωρούχου είναι απογειωτικός!

Αποσμητικό:


Η φίλη μου η Ειρήνη πέρυσι το καλοκαίρι μού έκανε δώρο (έτσι, χωρίς λόγο) ένα χειροποίητο αποσμητικό με άρωμα καρύδας που είναι το αγαπημένο μου. Αμέσως εντυπωσιάστηκα διαβάζοντας τα συστατικά κι ενώ είμαι (ή τουλάχιστον ήμουν) επιφυλακτική με τα χειροποίητα προϊόντα (όταν δε γνωρίζω το άτομο που τα φτιάχνει), εμπιστεύτηκα την κρίση της Ειρήνης και το δοκίμασα 🙂

Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, γιατί από τότε δεν το αποχωρίζομαι και δεν το αλλάζω με κανένα του εμπορίου!

Λίγες παραπάνω πληροφορίες:
1. Το καλοκαίρι φυλάσσεται στο ψυγείο, γιατί το λάδι καρύδας “ξεπαγώνει”.
2. Όσο και να ιδρώσω πάντα αφήνει ένα ωραίο απαλό άρωμα καρύδας, το οποίο απομακρύνεται πολύ εύκολα από τα ρούχα με το πλύσιμο.
3. Δε χρειάζεται να βάλεις πολύ και η ποσότητα που έχει μέσα μού κράτησε 1 χρόνο περίπου!
4. Δε μου ερέθισε το δέρμα μετά το ξύρισμα.
5. Αν ιδρώνεις πολύ απομακρύνεται με τον ιδρώτα και κατά τη γνώμη μου έτσι θα έπρεπε να γίνεται και όχι να μένει στη θέση του και να φράζει τους πόρους. Το δέρμα μας πρέπει να αναπνέει.
6. Τη συσκευασία μπορείς να την ξαναχρησιμοποιήσεις βάζοντας κάτι άλλο μέσα ή επιστρέφοντάς το στη δημιουργό του αποσμητικού για να σου φτιάξει νέο.
7. Το βρίσκω value for money, γιατί το 1ο ήταν δώρο, αλλά πριν από κάποιες μέρες που παρήγγειλα, τα 50ml κόστισαν €5.

Aυτό που βλέπετε στην πάνω φωτογραφία είναι επίσης εξαιρετικό, έχει μικρότερη διάρκεια (2-3ις μήνες) και κόστισε €8,50. Η συσκευασία του είναι χάρτινη και ανακυκλώνεται.
♪♪♪

plasticfreebags.jpg

Παιδικό πάρτυ – Στολισμός – Δώρα για τα παιδάκια
Στα φετινά γενέθλια του γιου μου, όντας πιο συνειδητοποιημένη για το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα έκανα τα εξής 5 βήματα:

1. Επέλεξα το πάρτυ να γίνει σ’ έναν όμορφο χώρο τον οποίο δε χρειάστηκε να  διακοσμήσουμε (φυσικά απέφυγα τα μπαλόνια, γιατί ναι μεν δίνουν χαρά στα παιδιά, αλλά ρυπαίνουν το περιβάλλον καθώς δεν ανακυκλώνονται).
2. Το τραπέζι του μπουφέ στόλισα με λευκό βαμβακερό τραπεζομάντηλο που είχα ήδη.
3. Οι προσκλήσεις που έστειλα στους καλεσμένους μας ήταν όλες σε ψηφιακή μορφή.
4. Ζήτησα απ’ όλους τους φίλους μας κανένα δώρο να μην έχει περιτύλιγμα (και πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ όταν τους είδα να έρχονται κρατώντας το στο χέρι με μια κορδελίτσα -η οποία επαναχρησιμοποιείται- και ούτε καν σακούλα ❤ Υπέροχο! Να μου είστε όλοι καλά, μπράβο σας )
5. Τα παιδικά παιχνίδια λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν πλαστικές συσκευασίες. Ένα μικρό πραγματάκι το βλέπουμε στριμωγμένο μέσα σε 3 στρώματα πλαστικού. Έτσι, λοιπόν, αναρωτιόμουν τί θα ήταν αυτό που σίγουρα δε θα είχε πλαστική συσκευασία και σίγουρα δε θα ήταν αγορασμένο από  τις μεγάλες αλυσίδες παιχνιδομάγαζων, αλλά θα προσέφερε χαρά στα παιδιά που θα το έπαιρναν, θα ήταν unisex, θα είχε κοινωφελή σκοπό και καλή τιμή, γιατί χρειαζόμουν αρκετά.
Είναι το είδος του επαγγέλματός μου τέτοιο που χρησιμοποιώ αρκετά και το Instagram για να προωθώ τα καλούδια μου και μου αρέσει, γιατί σε φέρνει κοντά με ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη. Εκεί λοιπόν, ανακάλυψα την Emmeline από την Αγγλία . Μια γυναίκα που ζει με την 6άχρονη κόρη της σ’ ένα όμορφο σπίτι στο δάσος. Είναι χορτοφάγοι, κάνουν βόλτες στο δάσος και μαζεύουν κάθε φορά σκουπίδια που βρίσκουν αφημένα εκεί. Έχουν τα δικά τους ζώα που τα φροντίζουν και όλα τα πράγματα που φτιάχνει η ίδια ή έχει από άλλες χώρες είναι fair trade κι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν..
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, το ίδιο και οι μαμάδες!
Το ηλεκτρονικό μαγαζί της Emmeline βρίσκεις εδώ: https://plasticfreepartybags.com/ 


Bathroom Essentials – Τα απαραίτητα για το μπάνιο

eekend Biker Collection


Όταν άρχισα να διαβάζω για το #ZeroWaste, αποφάσισα να ξεκινήσω τη μείωση των πλαστικών από το μπάνιο.

Αντικατέστησα τις πλαστικές οδοντόβουρτσες με μπαμπού. Οι πρώτες που αγόρασα ήταν από Ελλάδα, αλλά επειδή κόστιζαν €5/τεμ, τις επόμενες τις αγόρασα από τη Γερμανία €2,80/τεμ. Μου τις έφεραν, οπότε δεν υπήρξαν μεταφορικά, ούτε αμπαλάζ.

Οι μπατονέτες κι αυτές από μπαμπού. Ελληνική εταιρία (με έδρα τη Λάρισα) η “be my flower”. Μιλώντας με τον Τάσο (τον ιδρυτή της) ενημερώθηκα ότι τις βρίσκω στο Attica (Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη) €2,50/200 τεμ.

Η χτένα μου είναι ξύλινη και την έχω από την 1η Λυκείου. Την είχα αγοράσει από το Body Shop.

Τα σαπούνια μου είναι χειροποίητα. Τα φτιάχνει η φίλη μου η Δέσποινα στην Αθήνα με αγνά υλικά. Είναι για το σώμα, τα χέρια και το πρόσωπο.

Αντί για στοματικό διάλυμα εμπορίου, η ομοιοπαθητικός μού πρότεινε να κάνω πλύσεις με βιολογικό λάδι ψυχρής έκθλιψης και μετά να βουρτσίζω τα δόντια μου με μαγειρική σόδα (την οποία αγόρασα χύμα από τη Βαλαωρίτου, 1 φορά/βδομάδα).


Από τη στιγμή που άρχισα ν’ αφυπνίζομαι στα θέματα του περιβάλλοντος, έγινα πιο παρατηρητική σε αυτά που πετάει ο κόσμος, τις συνήθειες που έχει, τι αγοράζει, πως μεταφέρει τα ψώνια του (όλων των ειδών, όχι μόνο τρόφιμα) κ.ά.

Έπιασα τον εαυτό μου να παρατηρεί τα σκουπίδια φίλων και συγγενών τη στιγμή που πήγαινα να πετάξω κάτι.

Συνειδητοποίησα πόσο λίγοι γνωρίζουν τι ανακυκλώνεται και σε ποιον κάδο και πόσο λίγοι τι δεν ανακυκλώνεται. Είδα λαμπτήρες και μπαταρίες πεταμένα μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια ενώ έχουν ειδικό κάδο στον οποίο πρέπει να πετιούνται.

Για τις μπαταρίες, λοιπόν, ο λόγος στο σημερινό post, δείτε στο βίντεο ποια είναι η θέση τους όταν τελειώσουν. Προσωπικά έχω αρχίσει ν’ αντικαταστώ τις απλές μπαταρίες με επαναφορτιζόμενες. Είναι λίγο πιο ακριβές, αλλά σίγουρα κάνεις απόσβεση τα χρήματά σου, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (τις δικές μου τις έχω 3 χρόνια) και μειώνεις τ’ απορρίματά σου !